Navigáció

Közösségi kezdeményezések

Creastart 4.0

Bevezető

A DigiUp 4.0 CLLD projekt keretében jó közösségi kezdeményezéseket bemutató tudástár a társadalmi innováción és valahol már alkalmazott közösségi megoldásokon alapuló, újszerű kezdeményezések összegyűjtését jelenti, a térségben élők és az itt működő szervezetek számára, az érintett szakemberek, valamint a közösségfejlesztésben érdekelt szereplők részére.

A jó közösségi megoldások megismerése és adaptációs lehetőségek feltárása által javulnak a jövő nemzedék életkilátásai, így a kezdeményezések megvalósításával nőhet Szombathely népességmegtartó ereje is az új városi közösség létrehozását segítő digitális tudástár segítségével.

Robotika oktatás tehetséges, de kevésbé tehetős gyermekek számára térítésmentesen társadalmi felelősségvállalás keretében - az APTIV és a Logiscool Szombathely közös programja

A robotika napjaink egyik leggyorsabban fejlődő iparága, amely életünk szinte minden területén körülvesz bennünket. Az alkalmazása nem csak szerteágazó, de folyamatosan növekszik, egyre szélesebb körben alkalmazzák a legkülönfélébb szakmai területeken. A terület megismerése, a robotika programozás megtanulása egyre fiatalabb életkorra tolódik. A lehetőség és az ehhez szükséges alapvető tudás megszerzése pedig jelentősen elősegíti a gyermekek pályaválasztását is.

Az APTIV Services Hungary Kft. 2018-19. tanévtől kezdődően támogat évente egy Logiscool Lego Robotika programozó kurzust, amelyben tehetséges, de kevésbé tehetős gyermekek vehetnek részt térítésmentesen.

A kurzus során a robotika technológiába kapnak bepillantást a gyerekek a Lego Mindstorms EV3 típusú robotok megépítésén és programozásán keresztül. A tanulás mellett a diákok versenyeken is indulhatnak, amihez felkészítést kapnak, valamint egy gyárlátogatáson is részt vehetnek az Aptiv szombathelyi üzemében.

A kurzus élményalapú oktatási rendszerben történik, a gyermekek játszva tanulják a robotprogramozás rejtelmeit.

A program célja, hogy minél több gyerek megismerkedjen a digitális írástudással, hogy ne csupán játéknak használják a számítógépet és a robotokat, hanem valósítsák meg ötleteiket és saját fejlesztés révén alkossanak működő rendszert.

A résztvevő korosztály általános iskola 6-7-8. osztályos diákok, a kurzus időtartama 1 tanév.

A robotika napjaink egyik leggyorsabban fejlődő iparága, amely életünk szinte minden területén körülvesz bennünket. A kurzus során ebbe a technológiába kapnak bepillantást a gyerekek a Lego Mindstorms EV3 típusú robotok megépítésén és programozásán keresztül. A tanulás mellett a diákok versenyeken is indulhatnak, valamint egy gyárlátogatáson is részt vehetnek majd az Aptiv szombathelyi üzemében.

A program a Logiscool Szombathely oktatási centrumban (Szombathely, Berzsenyi tér 2. 4. em.) valósul meg évente októbertől – júniusig két félév keretében.

Innováció-élményközpontúság-digitális tudás

Az AGORA Savaria a DigIT- AGORA- Okos város, okos közösségek projektje keretében a modern technológiák bemutatását, interaktív ismeretterjesztő feladatok ellátását célozta meg elsősorban a fiatal korosztály számára. E program része a Digitális Élmény Tér, amelyben a robottechnológia áll a fókuszban és a célja testközelből megismertetni ismeretterjesztés keretében az érdeklődőkkel a modern technológia lehetőségeit.

A Digitális Élmény Tér egy olyan kreatív demonstrációs tér, ahol oktató és animátor vezetésével zajlanak a foglalkozások kiscsoportos formában, elsősorban 9-11 éves, 11-14 éves és 14-18 éves diákoknak, iskolai csoportoknak és közösségeknek, de az érdeklődő felnőtt, nyugdíjas közösségek számára is biztosított a lehetőség.
A program keretében szervezett foglalkozások keretében az érintettek ismerkednek a robotika alkotóelemeivel, önvezető gépjárművekkel, grafikus programozás és a humanoid robotok világával. A demonstrációs térben oktató és animátor segítségével zajlanak a foglalkozások a résztvevők életkori sajátosságainak figyelembevételével, kiscsoportos formában.
A foglalkozások időtartama 60- 90 perc, választható foglalkozási időpontok: kedd, szerda, péntek, 9.00-10.30 és 10.30-12.00 óra.

A foglalkozások tematikája figyelembe veszi a résztvevők életkori sajátosságait, az elvárható ismeretanyagot.

A program látogatása ingyenes.

Herényi Virágút

Közösségi kezdeményezésként az elmúlt évtizedek során a Herényi Kulturális és Sportegyesület szimbolikus nagyrendezvényévé vált a Herényi Virágút. Több tucat, főként helyi herényi és kámoni virág- és dísznövény kertészet kiállítása- és vásár ez Szombathely herényi városrészében Magyarországon egyedülállóan. A rendezvény különlegessége, hogy a kiállító és portékáit kínáló virág- és dísznövény kertészek és vállalkozások kötődnek ehhez a területhez, egy összefüggő útvonalon, illetve közvetlen közelében laknak, vagy a telephelyük van itt.

A Virágút is ezt a természetes útvonalat követi: a Béke tértől indulva – ahol a Prenor Kertészeti és Parképítő Kft. telephelye, valamint a rendezvényt szervező civil szerveződés, a Herényi Kulturális és Sportegyesület székháza a Herényiek Háza található -, a Csók István utca teljes hosszán a “GLS udvar”-ig. Valamint a Tulipán utcán át a Tulipán utcai térig egészen Hóvirág utcáig.

A hagyományosa már évente megrendezett eseményre minden évben több ezren kíváncsiak. Az átlag látogatói létszám – kedvező időjárás esetén – évről-évre 15-20 ezer fő között mozog

A rendezvényre látogatókat virág-és dísznövény-kertészeti kiállítás és vásár (egynyáriakkal, kétnyáriakkal, balkon-növényekkel, évelőkkel, fenyőfélékkel, szobai cserepes növényekkel, bonsai-félékkel, vágott virággal, oltványokkal, díszcserjékkel, díszfákkal, szoliter díszcserjékkel és egyéb dísznövényekkel, foglalkozó kertészetek, virágboltok, valamint a kerti gépek és különféle kerti eszközök és kiegészítők árusainak kínálata) mellett kézműves kirakodó vásárral, vásári ételekkel, italokkal és az útvonalon több helyszínen zajló változatos kulturális, szórakoztató és gyerek programokkal várják.

Szombathely múltja, jelene és jövőképe a kultúra tükrében – művészek a polgári társadalom erősítéséért

Szombathelyen élő és alkotó művészek (zenész, színész, képzőművész, történész, építész, irodalmár) által létrehozott Savaria Tendency Art Group Művészeti és Kulturális Egyesület a kultúra terjesztését, a város lakosságának széleskörű hozzáférését célozza tevékenységével. Az általuk megálmodott és fenti címmel létrehozott programsorozat célja: a művészet segítségével Szombathely értékeinek és szépségeinek bemutatása, a programokkal a múlt, jelen értékeinek beépítése az emberek tudatába, erősítve a helyi identitást.

Szombathelyen hagyománya van a kultúra és helyi művészet iránti érdeklődésnek. Ezekre a tapasztalatokra építette az egyesület program sorozatát, amely fontos és sok érdeklődőt érintő közösségi kezdeményezéssé vált a városban.

A program egyes széles közönséget érintő részelemei:

„SÉTÁLÓ ÉKSZEREK – MÚZEUMBÓL KI MÚZEUMBA BE”

A program szervezői a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum diákjai részvételével Veres Éva iparművész ékszereit mutatták be rendhagyó módon a városon át történő séta keretében.

Savaria Múzeumból, „elindultak az ékszerek” frekventált városi útvonalon:

Útvonal: Savaria Múzeum – Király utca – Kőszegi utca és Fő tér – Éva-malom vitrinjei

Végpont az Éva-Malom.

„KÉPZŐ ÉS IPARMŰVÉSZET A KIRAKATBAN”

A programelem keretében az egyesület szervezésében művészek és üzletek együttműködésével valósult meg a nyitott kiállítás. A szombathelyi művészek belvárosi üzletek kirakataiban mutatták be alkotásaikat.

A megnyitó keretében a kirakatok megtekintése művészek tolmácsolásában történt zenei kísérettel.

Kiállító művészek voltak:

Bodorkós András, Čierny Adam, Ferencz Eszter, Horváth Bea, Jenei Ferenc, Machalek Rebeka, Mihály, Šebelová Zuzana, Szántó István, T. Takács Tibor, Veres Éva, Veres Márton Vitéz

Mini Smart City - kreatív alkotóműhely

Az elmúlt néhány évben exponenciálisan emelkedik azon eszközök, megoldások száma, amelyet valamilyen szoftver irányít, vezérel. A turbulensen változó technikai, technológiai környezetben új fogalmak, új kihívások jelennek meg, ezzel párhuzamosan a jövő generációjának új készségeket kell elsajátítani. Egy-egy nagyobb horderejű „újítás” mellett gyakran születnek új, addig nem létező iparágak.

Manapság tanúi lehetünk például az intelligens otthonok, az okos városok (smart city) kialakulásának, amely esetében az otthont, vagy akár egy egész várost működtető berendezéseket számítógépről (távirányítóról, mobiltelefonról) vezérelhetünk, az IoT (Internet of Things) a mindennapok részévé vált.

A Változó Világért Alapítvány egy bemutató, modellező rendszert és kreatív alkotóműhelyt hozott létre a város életét különböző vezérlőelemekkel irányító, alakítható bemutató rendszer kialakításával.

Az alkotóműhely keretében szenzorok programozásával és alkalmazásával egy okos város kialakítását modellezhetik a résztvevő gyermekek Lego elemekkel.

A programot kísérleti jelleggel szervezte az alapítvány a Logiscool Szombathely programozó sulival együttműködésben, a gyermekek számára ingyenesen.

A kínált alkotóprogram egy hetes, 20 órás időtartamban valósult meg.

Dr. Bohóc mosolyszolgálat

A „nevetés gyógyít”. Olyan sokan mondták már ezt az örökérvényű igazságot, hogy nem is kell idézőjelbe tenni. Nevetésre és vidámságra mindenkinek szüksége van, gyermeknek-felnőttnek egyaránt. A segítés célja, hogy ezt a csodaszert a doktorbohóc segítségével a lehető leghatékonyabban eljuttassák az arra rászorulónak, legyen szó bárkiről.

A betegség mindenkinél ugyanazokat az érzelmi húrokat pendíti meg: fájdalom, szomorúság, ijedtség, fáradtság, szorongás, kétségbeesés… sokáig sorolhatnánk. A doktorbohóc nem a betegséggel és annak következményeivel foglalkozik. Épp ellenkezőleg. Megérinti páciense egészséges lelkét, és felszínre hozza azokat a jóérzéseket, amelyek aztán képesek legyőzni a betegséget, a negatív érzéseket. Tevékenységük pozitív hatása orvosi kutatásokkal bizonyított tény.

Az idősödők reaktiválása

Az idősödők korosztályok reaktiválása, össztársadalmi érdek, ennek az eddig legfőbb akadályai voltak az életkori diszkrimináció, érvénytelen sztereotípiák, hiányzó szerepek, az idősödők önbizalomhiánya és kompetenciahiányok.  Fontos, hogy már a folyamatok elején megértsük az idősödés életszakaszait és annak jellemzőit. Az idősödés a munkahelyen kezdődik, amikor már túl nagy a tempó, majd folytatódik egy feladatot, hasznosságélményt kereső aktív (nyugdíjas) korral. Idős korban már nem képes az ember többre, mint legfeljebb önmagát ellátni. Az öregeknek pedig már támaszra, segítségre van szükségük. Tehát tevékenységek, aktivitások alapján kell gondolkodjunk az idősödésről és nem életkor szerint.

Ennek következményeként az egyre szűkülő munkaerőpiaci potenciál akadályozza a gazdaság és a társadalom működését, ezáltal veszélybe kerül a nyugdíjrendszer és az egészségügyi és szociális rendszer fenntarthatósága, valamint a fogyasztási szerkezet alapvetően változik meg (az ún. Ezüstgazdaság).

A Kecskeméten kipróbált CédrusNet koncepció stratégiai középpontja, mindenki által könnyen képviselhető, és érthető: az idősödők élet- és munka tapasztalatának sokrétű értékesítése. Ez olyan cél, amely képes létrehozni a lokális közösségek érdekeltjeinek, (önkormányzat, gazdaság, képző, kutató szféra, civilek) közös érdekalapú együttműködését. A program kimutatható hatással van az Aktív Idősödés nemzetközi mutatóira. Javítja azokat, elsősorban a munkavégzés, önkéntes munka, tanulás, IKT használat, társadalmi részvétel fizikai aktivitás és közösségi kapcsolatok területein.

A fejlesztés célja, hogy a helyi társadalmi szereplőkkel közösen, megteremtse az aktív idősödés mintáit az idősödő korosztályok számára. A program bővíti a szenior foglalkoztatási piacot, új szenior szolgáltatásokat hoz létre, szenior hálózatot épít új társadalmi szerepekre és életmódváltásra kész közösségek alakulását, amelyen keresztül   korszerű ismereteket közvetít, ösztönözi. Kecskemét az első magyar település volt, ahol nyitottak voltak egy új szemleletű komplex elképzelés befogadására és egy hosszú folyamat megkezdésére. A 2018 és 2020 közötti megvalósítás során a kecskeméti polgárok, városvezetők, szakpolitikusok és a média körében népszerűek lettek a szemléletváltó megoldások, sikeresek voltak az új képzések, a társadalmi piaci szolgáltatások, pl. SzuperNagyi és IdősLátogató az új aktivitást hirdető közös értékek mentén szerveződő CédrusKörök (önkéntes munkaközösségek pl. környezetvédelem, egészségmegőrzés, kultúra, hagyományőrzés, értékmentés témákban), az önszerveződő tanuló műhelyek. A kipróbált, azóta is folyamatosan fejlődő innovációs megoldás áll rendelkezésre, amely megfelelő alapot ad más városoknak az adaptációhoz Magyarországon és külföldön is. https://www.cedrusnetkecskemet.hu/

Az Erasmus Intézet által kifejlesztett CédrusNet koncepciót és alapprogramjait szerzői jogok védik (SZTNH 003502/008808 Védjegyszám: 217444).